Pertandingan fotografi dilanjutkangambar 'Tarik Upih' yang dikemukakan oleh Amalina Wan Mohd. Nur melambangkan hospitaliti Malaysia iaitu rakyat negara ini suka membantu rakan-rakan walaupun hanya untuk bermain.


SELEPAS menutup Pertandingan Fotografi Hospitaliti Malaysia sempena sambutan Hari Kemerdekaan tahun ini anjuran Malaysia Airlines dan Utusan Malaysia baru-baru ini, para pengadil mendapati kebanyakan peserta masih kurang memahami maksud gambar yang diingini.

Sehubungan itu, panel pengadil memutuskan hanya memilih dua orang pemenang yang berjaya memaparkan gambar melambangkan hospitaliti Malaysia.

Dua pemenang itu ialah Amalina Wan Mohd. Nur dari Cheras, Selangor dengan gambar bertajuk 'Tarik Upih' dan Jamalhisham Jermi dari Puchong, Selangor dengan gambar bertajuk 'Keluarga Harmoni'.

Bagaimanapun, para peminat fotografi masih boleh merebut peluang untuk memenangi baki lapan lagi tiket yang ditawarkan untuk pertandingan ini yang akan ditutup pada 30 September.

Pertandingan anjuran bersama Malaysia Airlines dan Utusan Malaysia itu memerlukan para peserta mengambil gambar yang menggambarkan hospitaliti Malaysia yang terbaik sama ada gambar kemesraan masyarakat, kepelbagaian makanan, acara tradisi, kebudayaan dan sebagainya.

Gambar yang diingini oleh penganjur ialah gambar bagaimana rakyat Malaysia melayan keluarga, rakan-rakan, tetamu atau sesiapa sahaja.

Sebagai contoh gambar tuan rumah melayan tetamu yang datang ke rumahnya ketika hari raya, berkongsi makanan, menolong orang susah atau kemalangan, bergotong-royong dan lain-lain.

Gambar seharusnya mempunyai nilai cerita menarik dan bukan gambar kaku seperti semua orang duduk menghadap di meja makan tetapi gambar bagaimana melayan orang makan.

Setiap pemenang akan memenangi dua tiket penerbangan dan mereka boleh memilih untuk ke mana-mana destinasi pilihan mereka di negara ini.

Tiket penerbangan kelas ekonomi ini tertakluk kepada syarat-syarat Malaysia Airlines.

Antaranya, hanya laku dalam tempoh enam bulan, tidak boleh digunakan pada cuti umum dan cuti sekolah, tempahan penerbangan perlu dibuat sebulan sebelum penerbangan, tike tidak termasuk cukai lapangan terbang, tidak boleh ditukar tunai dan ditukar nama.

Setiap penyertaan mesti disertai dengan nama penuh peserta (mengikut kad pengenalan), nombor kad pengenalan, telefon bimbit dan rumah, alamat e-mel dan alamat rumah.

Peserta boleh menyertakan lebih daripada satu penyertaan tetapi setiap gambar yang dihantar mesti disertai dengan keterangan gambar yang tidak melebihi 50 patah perkataan.

Para pemenang yang dipilih juga perlu membawa bersama keratan akhbar Utusan Malaysia hari ini yang mempunyai pengumuman peraduan ini apabila ingin mengambil tiket kemenangan mereka nanti.

Penyertaan melalui e-mel mesti dihantar ke mega@utusan.com.my, tidak lewat dari 5 petang, 30 September 2009.

Keputusan pertandingan akan diumumkan di Mega, Utusan selewat-lewatnya 9 Oktober ini dan juga dihubungi melalui e-mel.