Oleh SITI AZIRA ABD AZIZ

SETELAH mendengar kenyataan daripada pihak yang terlibat dengan Anugerah Juara Lagu (AJL) ke-24 baru-baru ini, blogger Mohammad Sufian Talib percaya bahawa hal ini terjadi secara kebetulan namun dia turut berpesan agar semua pihak terus berhati-hati dan tidak leka.

Menerusi kiriman emel, Sufian, 22, pelajar Malaysia yang sedang menuntut di Jordan ini memohon maaf sekiranya pendedahan yang dibuat olehnya mengenai unsur-unsurFreemason dalam AJL24 mengguris hati banyak pihak termasuk artis.

Antara yang telah memberikan pandangan mereka baru-baru ini adalah penerbit AJL24, Gbam dan dua finalis AJL24 iaitu Alyah dan Hujan.

Sufian berkata, dia memberikan keterangan itu bagi pihak kumpulan pengkaji daripada gabungan Jejaki Tinggalan Rasul (JTR), Free Our Mind (FOM) dan Nur Toharah (NT).

“Pertama sekali kami ingin memohon maaf jika penerangan kami mengenai AJL yang mempunyai berbagai unsur ‘masonic’ dan ‘illuminati’ di dalamnya ada mengguris hati mana-mana pihak termasuk artis.

“Kami tidak menuduh mana-mana pihak atas apa yg berlaku. Dan setelah mendengar kenyataan dari pihak-pihak berwajib, saya langsung percaya bahawa ini terjadi secara kebetulan...juga berpesan agar terus berhati-hati dan tidak leka,” katanya menerusi emel itu.

Jelasnya lagi, pendedahan yang banyak ‘membuka mata’ banyak pihak itu lebih bersifat untuk saling mengingati dan menasihati saudara sesama Islam.

“Kami ingin berada dekat dengan artis-artis kerana kami menyayangi mereka sebagai saudara seIslam, kami bersaudara.

“Apa pun, alhamdulillah, sebahagian dari kita telah pun sedar mengenai pertubuhan rahsia ini.

“Mungkin ada yang hanya mengambil idea-idea dari barat, tetapi tidak dinafikan bahawa idea-idea ini telah ‘disaluti’ dengan pelbagai mesej bawah sedar dari pertubuhan ‘jahat’ ini sehingga kita terkena tempiasnya tanpa disedari,” ulasnya.

Dalam mengungkapkan ucapan maaf, Sufian turut berharap agar isu AJL ini tidak diperbesarkan lagi sebaliknya lebih menghebahkan tentang kuasa besar dunia yang ingin memesongkan akidah masyarakat Islam dewasa ini.

Ini kerana industri hiburan mempunyai kaitan yang paling mudah untuk menyerap perkara-perkara yang memesongkan akidah.

“Juga tidak dinafikan, industri hiburan adalah yang paling mudah untuk mereka tinggalkan 'tapak kaki' mereka walaupun kita tidak mengesani yang ini tapak kaki mereka atau tidak.

“Apa pun, kami berharap agar semua pihak sedar dan semakin berhati-hati dengan setiap aktiviti kita. Mesej kami, Islam adalah satu cara hidup yang syumul untuk diikuti dan diteladani... tidak ada yg lebih baik dari Islam...,” tuturnya lagi sambil menitipkan sepotong ayat al-Quran.

Ayat itu bermaksud: “Dan tidak akan sekali-kali Yahudi dan Nasrani itu redha kepada kamu (Muslim) sehingga kamu mengikuti (millah) jejak langkah (cara) mereka....”

Pada 12 Januari lalu, Sufian membuat pendedahan dalam blognya, jejakitinggalanrasul.blogspot.com mengenai unsur-unsur negatif yang ditemui sepanjangAJL24 berlangsung pada 10 Januari lalu di Stadium Putra Bukit Jalil.

Blog itu menunjukkan bukti-bukti gambar gerakan Freemason dan Illuminati yang dikatakan banyak mempunyai persamaan dengan set pentas program yang ditonton oleh 4.6 juta penonton itu.

Menurut sebuah akhbar, Freemason dan Illuminati adalah pertubuhan rahsia ke arah pembentukan New World Order dan mereka bergerak untuk mengawal dunia secara keseluruhan.

Antara yang mirip kepada lambang yang terdapat pada logo Freemason adalah set pentas ketika persembahan Datuk Siti Nurhaliza.

Sufian juga berkata: “Yang kedua, anda juga mungkin dapat lihat apa persamaan penari-penari ini dengan salah satu dari kerabat-kerabat firaun yang dipercayai oleh mereka mempunyai suatu yang berkuasa?

“Yang ketiga, Alyah yang merupakan finalis AJL 24 mengenakan gaun merah ala-ala ‘Lady In Red’ yang merupakan simbolik yang digunakan dalam menjayakan organisasi ini serta bagaimana mesej bawah sedar digunakan seperti yang dipertontonkan dalam filem Devil’s Advocate, The Matrix dan dokumentari The Arrivals bahagian 13.

“Anda mungkin tahu mengenai The Master Carpet, turut dikenali sebagai Checkered Floor yang digunakan dalam upacara tertentu oleh gerakan Freemason yang bertentangan dengan agama Islam.”

Sufian yang mewakili kumpulan pengkaji daripada gabungan Jejaki Tinggalan Rasul (JTR), Free Our Mind (FOM) dan Nur Toharah (NT) mengulas persamaan yang ditonjolkan oleh ramai pemain gitar seperti band Hujan dan Bunkface yang menggunakan tali pemegang gitar yang mirip kepada The Master Carpet.