Nikon DSLR teman setia
Dunia fotografi ibarat dunia tanpa koma, mengalir deras seiring berkembangnya zaman dan teknologi kamera yang bermula dari kamera kompak sehinggalah Kamera Digital Lensa Refleks Tunggal (DSLR). Kecanggihan teknologi inilah membuatkan orang semakin tertarik dengan dunia fotografi.

Bagi pencinta fotografi, tidak ada sedetik pun yang terlepas begitu sahaja daripada 'senjata' kamera mereka untuk dirakamkan kerana semua detik itu adalah penting. Apa pun peristiwa di depan mata, pasti akan sentiasa diabadikan untuk koleksi peribadi dengan teknik tertentu bagi mendapatkan gambar yang mempunyai seni bernilai.

Begitulah juga bagi anak kelahiran Parit Buntar, Perak, Mohamad Norazlin Abu Jamal, 25, yang bermula dengan hanya menggunakan kamera di telefon bimbit ketika mula berjinak-jinak dalam dunia fotografi, sebelum beralih kepada kamera Prosumer kerana tidak mampu membeli peralatan dan kamera DSLR yang mahal semasa belajar di Politeknik Seberang Perai dalam Jurusan Teknologi Maklumat.

Apabila menamatkan pembelajaran, dia terus mengembangkan hobi dan minatnya itu dengan serius, antaranya membeli kamera DSLR Nikon yang sehingga kini menjadi teman setia di sisi setiap kali hujung minggu atau ketika tidak bekerja.

Masa hujung minggunya dipenuhi dengan aktiviti yang melibatkan kamera seperti mengambil gambar untuk majlis perkahwinan, keluar TT (istilah mengambil gambar) bersama komuniti fotografi, atau dihabiskan di dalam bilik untuk mengedit gambar yang telah diambil untuk koleksi peribadi.

"Saya banyak belajar teknik fotografi ini daripada internet kerana banyak maklumat yang boleh dipelajari secara meluas daripada pengalaman fotografi luar negara dan juga tanya senior-senior yang sudah lama dalam bidang fotografi ketika keluar TT.

"Selain itu, saya juga selalu layari Youtube untuk melihat cara-cara belajar mengambil gambar, dalam Youtube banyak sikit maklumat sebab boleh tengok dengan lebih jelas lagi, " kata Mohamad Norazlin atau lebih dikenali dengan panggilan Nelza, juga merupakan seorang juruteknik komputer sekolah.Gemar lihat yang cantik

Nelza yang dibesarkan di Teluk Intan ini berkata, minatnya bermula apabila dia suka melihat gambar-gambar cantik di internet, diambil oleh fotografer profesional dari luar negara, membuatkan dia berhasrat untuk turut ingin menghasilkan gambar yang sama seperti mereka.

Katanya, kalau dahulu untuk mengisi masa lapang, kini dengan kamera dia juga boleh menambah pendapatan apabila ada rakan-rakan atau teman dan keluarga kepada rakan-rakan yang memintanya untuk mengambil gambar perkahwinan atau pertunangan.

Walaupun baru menceburi bidang fotografi selama enam tahun, Nelza telah mempelajari banyak teknik fotografi daripada kursus yang diikuti, antaranya fotografi jalanan, majlis perkahwinan, modeling, sukan, potret, close up dan landskap, sehingga membawa dia menjelajahi banyak tempat di seluruh negeri, termasuk Sabah.

"Sekarang saya tengah mempelajari teknik fotografi High Dinamic Range (HDR) dengan lebih mendalam, ini merupakan teknik yang sangat menarik untuk dipelajari kerana dapat menghasilkan gambar yang cantik selepas melalui proses penyatuan gambar dengan menggunakan perisian Photomix dan Photoshop.

"Bagi jurugambar setiap gambar mempunyai ceritanya yang tersendiri, dan mata jurugambar ini dapat melihat sudut-sudut yang cantik untuk diabadikan dengan kamera mereka," katanya yang menjadikan Ben Wilmore sebagai idola, ketika ditemui Sinar Harian, baru-baru ini.

Nelza juga berhasrat untuk terus maju ke hadapan dengan mengikuti banyak kursus dan pertandingan fotografi agar setanding dengan nama-nama besar dalam bidang fotografi.