Mahligai pendatang

Oleh Asmah Rusman
asmah@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel
HILANG...Azhari menunjukkan alat penghawa dingin pejabatnya yang dicuri.
HILANG...Azhari menunjukkan alat penghawa dingin pejabatnya yang dicuri.
BERTABURAN...Azahari menunjukkan coli dan seluar dalam wanita yang ditemui di bumbung rumah kedai.
BERTABURAN...Azahari menunjukkan coli dan seluar dalam wanita yang ditemui di bumbung rumah kedai.

AMPANG: Sekurang-kurangnya empat rumah kedai dikenal pasti diubah suai menjadi tempat kediaman warga asing secara haram bagi mengaut keuntungan atas angin berikutan kadar sewa yang dikenakan pemiliknya mencecah RM2,000 setiap lot.

Pemilik kedai, Azhari Yaacob, 34, berkata dia hairan bagaimana pemilik rumah kedai di Taman Putra, di sini, sewenang-wenangnya mengubah suai premis mereka kepada rumah sewa sedangkan ia disediakan bagi tujuan komersial.


Katanya, tindakan itu bukan saja menimbulkan kekeliruan, malah menyebabkan pelbagai masalah sosial berlaku termasuk peningkatan kes jenayah ragut dan pecah rumah.

“Saya hairan kerana lesen yang diberikan bagi menjalankan perniagaan atau pemilik boleh menjadikan tingkat atas sebagai pejabat operasi mereka saja.


“Pemilik lot terbabit berani bertindak demikian kerana tiada pemantauan pihak berkuasa tempatan,” katanya.


Katanya, setiap lot rumah terbabit diubah suai dengan menggunakan papan penghadang yang memuatkan 10 bilik kecil manakala kadar sewanya kira-kira RM200 sebilik.

“Kebanyakan penghuni warga asing yang menyewa di situ terdiri daripada warga Indonesia, Myanmar, Bangladesh dan Nepal.


“Bermula dengan satu lot kini jumlahnya semakin bertambah, sekali gus menjadikan kawasan itu sebagai penempatan ‘rasmi’ mereka,” katanya yang memberitahu kadar sewa asal RM1,000 hingga RM1,200.

Menurut Azhari, tambah membimbangkan apabila kehadiran warga asing itu menyebabkan berlakunya peningkatan kadar jenayah di kawasan berkenaan.


“Sudah empat kali pejabat saya dipecah masuk. Baru-baru ini, berlaku lagi, malah pelbagai peralatan dicuri seperti tiga set komputer dan satu laptop termasuk wang RM100,” katanya.


Selain itu, katanya, kehadiran mereka juga menyebabkan perniagaan warga tempatan terjejas teruk apabila mereka semakin monopoli aktiviti perniagaan termasuk di pusat beli-belah berhampiran.


Lebih menjijikkan, mereka turut menjadikan bahagian bumbung rumah kedai itu sebagai tempat melepaskan nafsu kerana atap rumah terbabit lapang tanpa halangan.


Tinjauan Metroplus di kawasan itu menemui pakaian dalam wanita bertaburan di bumbung rumah kedai dan disyaki dijadikan sebagai jalan pintas untuk memadu asmara.